חדשות

מה צופה העתיד ברפואה הרגנרטיבית ובשימוש בתאי גזע לשם ריפוי?

תאי גזע כטיפול במחלות חשוכות מרפא, ייצור מיני-איברים לטובת טיפולים בהתאמה אישית ועוד חידושים והתפתחויות ברפואה הרגנרטיבית | שיחה עם פרופ' בנימין דקל, נשיא החברה הישראלית לתאי גזע, לקראת כנס בינלאומי שייערך בחודש הבא בת"א

דוגמיות תאי גזע. צילום אילוסטרציה

רפואה רגנרטיבית מסומנת בשנים האחרונות כאחת מפריצות הדרך המדעיות העתידיות והמבטיחות ביותר. לסוגיות השונות הקשורות בתחום חדשני זה יוקדשו ב-13-12 בנובמבר דיוני הכנס הבינלאומי לרפואה רגנרטיבית ותאי הגזע שאותו מארגנת במלון דן פנורמה בתל אביב החברה הישראלית לתאי גזע. טובי הרופאים והחוקרים שעוסקים בתחומים אלה ישתתפו בכנס.

פרופ' בנימין דקל, מנהל היחידה לנפרולוגיה ילדים ומנהל המכון לחקר תאי הגזע בילדים במרכז הרפואי שיבא בתל השומר, המכהן גם כנשיא החברה הישראלית לתאי גזע, ישמש יו"ר הכינוס הבינלאומי.

יו"ר הכנס, פרופ' בנימין דקל, נשיא החברה הישראלית לתאי גזע. "תחום תאי הגזע עובר מהפכה של ממש"

פרופ' דקל: "לאירוע הבינלאומי, הנערך מדי שלוש שנים על ידי האגודה הישראלית לתאי גזע, מגיעים החוקרים והרופאים המובילים בארץ ובעולם שעוסקים בהיבטים המגוונים, המדעיים והרפואיים, הנוגעים לתאי הגזע. אנו מזמינים את הקהילה הרפואית בישראל לבוא ולהתעדכן במיטב החידושים בתחום תאי הגזע והרפואה הרגנרטיבית. מחשבה רבה הושקעה בבחירת המרצים והנושאים שידונו כדי לשקף את ממצאי המחקרים העדכניים והאיכותיים ביותר הנעשים כיום"

אילו נושאים יוצגו בכנס?

"תכנית האירוע עוסקת בטווח רחב מאוד של נושאים הקשורים בחקר תאי הגזע. החל מחידושים ותגליות שעלו מהמחקר הבסיסי שמטרתו לבחון את המנגנונים המולקולריים השולטים בתאים וברקמות ומבקרים את תהליכי ההתרבות וההתמיינות של התאים, מתא הגזע העוברי ועד לרקמות ממוינות, דרך דרכי הגידול והרבייה היעילות והבטוחות ביותר של תאי גזע במבחנה, בדגש על סטנדרטיזציה של התרבית מתוך מחשבה שיהיה להם שימושים קליניים בעתיד. כמו כן יוצגו מודלים פרה-קליניים של מחלות בחיות ושימוש בחיות ככלי לבחינת הביולוגיה הרקמתית וכן היישומים החדשניים במטופלים, אשר חלקם מצוי כבר כיום בניסויים קליניים".

מה בנוגע לשימוש בתאי גזע לשם טיפול בחולים?

"לצד המדע הבסיסי העוסק במאפיינים של תאי הגזע העובריים והבוגרים, נשים בדיוני הכנס דגש על השאלה כיצד תאי הגזע יכולים לשמש כטיפול תאי במגוון של מחלות שהן כיום חשוכות מרפא. נדון במנגנונים התורמים לשיפור בתפקוד האיברים לאחר השתלות תאי גזע. ההתקדמות שחלה בתחום הזה בשנים האחרונות מצריכה הבנה מעמיקה כדי לדעת כיצד ליישם את מה שכבר יודעים לטובת המטופלים".

בתחום הזה ההולך ומתרחב יש בוודאי גם חידוש מתפתח במיוחד?

"בתקופה האחרונה אנו עדים להתפתחותו של תחום חדש ומרגש בחקר תאי הגזע, שבו נעשה שימוש בתאי הגזע שמקורם ברקמות שונות כדי לייצר אברונים (הנקראים גם אורגנואידים) בתרביות תאים. אברונים אלה הם למעשה מקבץ מאורגן של תאים הנבנים מחוץ לגוף, בצלחת תרבית במעבדה, מתאי גזע שנלקחו מחולים. אברונים אלה מהווים פריצת דרך היות שהם יכולים לשמש כפלטפורמה ליצירת מודלים לחקר מחלות גנטיות ואחרות, ובהתאם, ניסויים שיבוצעו בהם עשויים להוביל למציאת תרופות חדשות או להתאמה יעילה יותר של תרופות קיימות.

"באמצעות ניתוח התהליכים הקורים ב'מיני-איברים' אלה, ניתן ללמוד הרבה על התפקוד של האיברים שמהם נוצרו בגוף האדם. אלו הן תובנות אשר עד היום לא ניתן היה להגיע אליהן בדרך אחרת. מדובר בכלי ייחודי ורב ערך המאפשר למעשה לחקור ובאופן מותאם אישית את התאים של כל מטופל ספציפי ולפיכך להגיע לבניית הטיפול המיטבי עבורו".

לאחרונה פרסמתם אזהרה מפני שימוש לא מבוקר בתאי גזע. מה תוכל לפרט בהקשר זה?

"אכן, האגודה הישראלית לתאי הגזע הוציאה לאחרונה הודעה ובה אזהרה מפני שימוש לא מבוקר בתאי גזע. כלומר, שימוש שאיננו נעשה לפי סטנדרט רפואי מקובל וניתן במרפאות תאי גזע ברחבי העולם. הטיפול הזה איננו על פי הסטנדרטים של רפואה מבוססת ראיות, לא נעשה בהתאם לשלבים קליניים מסודרים ולכן הוא עלול לסכן את החולים.

"בכינוס הבינלאומי בעוד כשבועיים נדגיש שוב שכדי להצליח בטיפולים שייעשו באמצעות תאי גזע, הם חייבים להתבצע על סמך ממצאי מדע בסיסי ברמה הגבוהה ביותר שמדגים את תכונות התא ואופן הבקרה עליו. זאת על מנת לאפשר יישום בהתאם לשלבים הקליניים המקובלים. הכינוס יתמקד, אם כן, גם בקשר החשוב שבין המעבדה לבין מיטת החולה - קשר שהולך ומתהדק בשנים האחרונות יותר ויותר".

באילו נושאים נוספים יעסוק הכנס?

"כאמור, התכנית עשירה ומגוונת והיא מקיפה מכלול תחומים שבהם מתבצע כיום המחקר בתאי הגזע: תפקידם השימוש בהם באיברים שונים של הגוף, ביניהם כבד, לב, מוח, כליות, מערכת הדם. כמובן, גם השימוש בתאי גזע עובריים, פלורי-פוטנטיים, לעומת השימוש בתאי גזע שמקורם באדם בוגר - מהם היתרונות והחסרונות בכל שיטה, לאילו מטרות יש להשתמש בכל אחד מהכלים והשיטות שפותחו ויפותחו וכיצד לבצע התאמה של הטכניקות המחקריות עבור כל סוג של תא.

"כמו כן ידון בכנס תפקידם האפשרי של תאי הגזע בהקשר לחידוש רקמות נורמליות לשם ריפוי מחלות ניווניות, דגנרטיביות, ביניהן אי ספיקת כליות, צלקות לבביות לאחר אוטם וסוכרת; מהו  תפקידם של תאי גזע והשימוש האפשרי בהם לשם טיפול במחלת הסרטן – סוגיה נרחבת ומעוררת סקרנות לה יוקדש מושב מיוחד.

"בכך תודגש ההכרה ההולכת וגוברת בכך שתאי גזע אכן מהווים מרכיב משמעותי במחלה, המצריך התייחסות מיוחדת לשם השגת ריפוי שלם. בלא מעט הרצאות ידווחו ממצאים חדשים שהושגו בתחום מהמעבדות המובילות בעולם. כמו כן יהיו הרצאות סקירה מקיפות על מה שבלי היסוס ניתן לכנות 'הנושאים הבוערים שרלוונטיים לחקר תאי גזע'".

האם ניתן לצפות מתי התחום הזה יתבסס כחלק אינטגרלי בקליניקה היומיומית?

"אנו עדים כיום לכך שתחום תאי הגזע עובר מהפכה של ממש. היא נמשכת ומתרחבת בשנים האחרונות. אף על פי שיש עדיין כברת דרך רצינית לעבור עד שהתחום החדשני הזה אכן יתבסס כחלק אינטגרלי בקליניקה היומיומית, כבר היום ניתן כבר לראות ניצנים ראשונים לכך שבאמצעות השימוש בתאי גזע ניתן יהיה בעתיד הלא רחוק להביא להטבה קלינית במצבם של מטופלים רבים, חולים במחלות שונות.

"בנוסף, חובה לשוב ולהדגיש: ההשלכות בנוגע למחלות הסרטן אשר נובעות מהתחום הזה משנות לחלוטין את האופן שבו אנו תופשים את המחלות הממאירות ואת הדרכים להילחם בהן כדי להביא להכחדה של הגידול. כל זאת, בנוסף לתובנות הרבות שהתחום מעניק ביחס לתפקוד האיברים ולאופן שבו הם מתחדשים. זה בלבד עושה את הכנס להכרחי עבור כל איש מדע או רפואה ואני מזמין בזה את כולם להגיע לאירוע".

פרטים נוספים באתר הכנס.

נושאים קשורים:  רפואה רגנרטיבית,  חקר תאי גזע,  תאי גזע,  פרופ' בנימין דקל,  כנס,  חדשות
תגובות