COVID-19 בישראל

הסרת ההגבלות בבריטניה – מקרה בוחן לישראל?

בכמה מבתי החולים נפתחו מחדש מחלקות קורונה ומומחים מזהירים: אם לא יינקטו מיד התקנות המלאות לבלימת התחלואה, בסוף אוגוסט יהיו מעל 6,000 מאומתים חדשים וכ-100 חולים במצב קשה

צוות רפואי מטפל בחולה קורונה. צילום: יוסי אלוני/ פלאש 90

על פי תחזית שהוצגה לשרי קבינט הקורונה, אם לא יינקטו מיד כל ההגבלות הנדרשות הכלולות במסגרת תקנות התו הירוק לשם בלימת התחלואה, יש לצפות  שבסוף אוגוסט יהיו בישראל מדי יום 7,000-6,000  מאומתי קורונה חדשים – כלומר תוספת יומית של 100-50, וכ-100 יוגדרו חולים קשים וייאלצו להתאשפז. מנגד, תחזית אחרת צופה שאם ההגבלות יוכיחו את עצמן, מניין הנדבקים היומי באוגוסט יעמוד על כ-2,000.

נושא חובת הבידוד לכל השבים מחו"ל עדיין לא סוכם בקבניט, כאשר קיימת כוונה לחייב בבידוד גם מחוסנים המגיעים לישראלמכל מדינה בעולם. כמה שרים סבורים שיש להפריד בין מחוסנים לבין לא-מחוסנים ולדרוש ממחוסנים בידוד בן ארבעה ימים בלבד מרגע שובם לארץ.

נוכח הפערים בין המומחים השונים בכל הנוגע למידת היעילות של החיסון מפני הידבקות בזן דלתא (ההודי) אמור מנכ"ל משרד הבריאות לכנס דיון מקצועי בנושא הזה. על פי דיווחי התקשורת אמש והבוקר, היעילות מפני הידבקות עומדת על 42% ועל 60% מפני מחלה קשה. אולם, גם אותם מומחים שהציגו נתונים אלה מסרו שמדובר כרגע ב"נתונים גולמיים וראשונים".

פרופ' אש: "הדרך של בריטניה היא מסוכנת"

עידו אפרתי ב"הארץ" ציטט את פרופ' רן בליצר, מנהל מכון המחקר של "כללית" וראש קבינט המומחים שמלווה את משרד הבריאות, הטוען כי מה שמתרחש עתה בבריטניה שבה הוסרו כל ההגבלות יהיה בגדר "מקרה מבחן". פרופ' בליצר אמר: "אם יתברר שההימור שלקחו הבריטים  עולה יפה, ישראל תוכל לנהוג באופן דומה".

אל שגם בבריטניה יש עתה מחלוקת בקרב מדענים, ויש המתנגדים להסרת המגבלות הנרחבת מחשש שתוביל להידרדרות מהירה ולהתפשטות התחלואה. שיעורי התחסנות בבריטניה עומדים עתה על 53% בחיסון המלא ו–69% במנה אחת. מספר החולים היומי מתקרב ל-50 אלף, מספר המתים - עשרות ביום (50-20) ומספר המאושפזים יותר מ-4,000.

הסיבה לכך שבישראל מתעניינים במה שמתרחש עתה בבריטניה נוגעת לשני מרכיבים בסיסיים דומים: שיעורי ההתחסנות באוכלוסיה והדומיננטיות של הדלתא. "על פניו", הסביר פרופ' בליצר, "נראה שיש פער גדול בין ישראל לבריטניה, אבל כשמסתכלים על קצב ההכפלה רואים שאנחנו מתנהלים בצורה מאוד דומה למה שקורה בבריטניה בחודשים האחרונים, רק בפער של קצת יותר מחודש. שיעור ההדבקות לנפש אצל הבריטים היום פי שישה מזה שבישראל, שיעור התחלואה הקשה לנפש פי חמישה, אבל קיים חשש שהפער הנוכחי הזה יצטמצם".

עוד אמר פרופ' בליצר: החשש שכאשר יהיו 6,000 נדבקים ביום, גם אם מספר החולים הקשים לא מאיים על מערכת הבריאות - יעילות האמצעים שננקטים עתה בישראל כדי לחיות עם הקורונה תהיה מצומצמת מאוד. בנקודת הזמן שבה המספרים יתחילו להיות בעייתיים, יעילות הכלים העומדים לרשותנו תפחת וההשלכות של בידודים רבים על הכלכלה ומערכת החינוך יהיו בלתי נסבלות. המסקנה: ישראל צריכה לקחת לעצמה חודש שבו תתמקד בבלימה כדי לקנות זמן ולעקוב אחרי הנעשה בבריטניה".

מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש אמר הבוקר ל-ynet כי "ההמלצה המקצועית היא שלא להמר ולא ללכת בדרך של בריטניה. אני חושב שהדרך של בריטניה מסוכנת". עוד אמר פרופ' אש כי איננו שולל חזרה למתכונת הקפסולות במערכת החינוך וגם הודה כי כללי "התו השמח", בכל הנוגע לאולמות אירועים, "לא יספיקו וצריך צעדים מיידיים נוספים. אנחנו נערכים למצב שבו לא יהיה מנוס אלא לצמצם את גודל הכיתות באזורים האדומים". אמר פרופ' אש. "התו השמח לא יוריד את מקדם ההדבקה. אסור לחכות שמספר החולים במצב קשה יעלה".

ביום א' קיים צוות הטיפול במגיפות (צט"מ) בראשות ד"ר בועז לב, פרופ' שמואל רשפון וד"ר טל ברוש, דיון בנושא אחר: האם להמליץ כבר עתה על מנת חיסון שלישית. 22 מ-42 המומחים שהשתתפו בדיון תומכים במתן מנה שלישית כבר עתה לאוכלוסיית המבוגרים מבלי להמתין לאישור ה-FDA, שלושה תומכים בחיסון שלישי גם לצעירים ו-15 שיש להמתין עד קבלת אישור ה-FDA .

בתוך כך, בכמה מבתי החולים נפתחות מחדש מחלקות קורונה שנסגרו לאחר הגל השלישי, אבל הרופאים הדגישו: "עדיין רחוקים מקריסה והמצב בשליטה". נכון לאתמול הכי הרבה חולי קורונה (30) מבין כלל בתי החולים מאושפזים עתה בבית החולים הרצוג בירושלים ולכן יש שם היערכות לפתיחת מחלקה נוספת. ד"ר קובי חביב, מנהל "הרצוג", הזהיר: "אם מגמה העלייה בתחלואה תימשך, בעוד שבוע-עשרה ימים נצטרך לקלוט חולים נוספים וניאלץ ניאלץ לפתוח מחלקה שנייה".

נושאים קשורים:  מגיפת הקורונה,  תחלואת קורונה,  בריטניה,  פרופ' רן בליצר,  ד"ר קובי חביב,  19-COVID,  חדשות,  בידוד,  מחוסנים
תגובות